Zelfportret met alarmeringsknop (2014)
Zelfportret met alarmeringsknop (2014)


 

Willem 10 augustus 2011
Willem den Ouden

Willem den Ouden (Haarlem, 18 maart 1928) is een van de beste hedendaagse landschapschilders in Nederland. Hij geniet vooral bekendheid door de schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen en litho’s die hij in de afgelopen vijftig jaar maakte van het landschap aan de Waal bij Varik, waar hij sinds 1967 woont. En niet alleen van het landschap, maar ook van de onmetelijke ruimte daarboven – en van het verband tussen lucht en land, dat wordt gelegd door de zon en door de schaduwen die de wolken werpen.
Minder bekend is dat Den Ouden in de loop van die vijftig jaar ook regelmatig portretten heeft geschilderd, in opdracht en als vrij werk. Sinds enkele jaren werkt hij niet meer in het landschap en legt hij zich helemaal op (zelf)portretten toe.

In de Waalgalerie in Tiel is (op afspraak) een kleine, maar permanente tentoonstelling te zien van werk van Willem den Ouden en zijn echtgenote Ferry Alink (1937-2013). Hun werk wordt beheerd door de Willem den Oudenstichting. Op deze website vindt u meer informatie over het kunstenaarsechtpaar en de stichting.

 

Werk in openbare collecties

Het Rijksmuseum in Amsterdam verwierf enige jaren geleden een representatieve groep werken op papier van Willem den Ouden: een goede keuze uit zijn tekeningen, aquarellen, etsen en litho’s van de jaren vijftig tot 2008. Ruime keuzes uit zijn grafische werk bevinden zich ook in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam en Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau (D). Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft Den Oudens grafiek compleet. In het Stedelijk Museum en het Stadsarchief in Amsterdam zijn mooie groepen aquarellen van Den Ouden uit de jaren vijftig en zestig. Het Dordrechts Museum bezit enkele tekeningen uit de jaren tachtig. Olieverfschilderijen van Den Ouden zijn te zien in onder meer Museum Het Valkhof, Museum Schloss Moyland en het Museum Henriette Polak in Zutphen.

 

Beknopte bibliografie

In 1999 verscheen bij een overzichtstentoonstelling in De Beyerd in Breda de eerste grote monografie over Willem den Ouden, een uitgave van de SUN in Nijmegen met teksten van onder anderen Willem van Toorn, Hans van der Grinten en Ben van der Velden. Bij dezelfde uitgeverij verscheen in 2003 Leven en werk van Willem den Ouden, geschreven door Gijsbert van der Wal. Dat boek bevat een volledige catalogus van Den Oudens grafische werk. In 2010 verscheen bij Uitgeverij De Weideblik in Varik het boek Willem den Ouden – Boven de Waal, met een keuze uit zijn recente tekeningen, aquarellen en schilderijen en een tekst van Betty van Garrel. De laatste twee boeken zijn te bestellen via de website van Uitgeverij De Weideblik